Повече от 40 души загинаха при нападение в женски затвор в

...
Повече от 40 души загинаха при нападение в женски затвор в
Коментари Харесай

Повече от 40 жертви след атака в женски затвор в Хондурас

Повече от 40 души починаха при нахлуване в женски затвор в Хондрас, оповестява АП. 

Според управляващите, местна незаконна формация е виновна. 

Президентът Ксиомара Кастро направи остро изказване по случая, в което атакува и органите за сигурност. Той съобщи, че протестът във вторник в пандиза в град Тамара, намиращ се на към 50 километра северозападно от столицата на Хондурас Тегусигалпа, е бил плануван от улични банди, със знанието и единодушието на органите за сигурност. Кастро даде обещание да предприеме фрапантни ограничения. 

Затворници са се оплаквали от седмици, че са били заплашвани от членове на бандата.

Много от загиналите са били изгорени, убити или намушкани до гибел. Разследва се по какъв начин нападателите са съумели да внесат оръжия и мачете в пандиза или да се реалокират свободно в прилежащ килиен блок и да избият всички пандизчии там.

Видеоклипове, показани от държавното управление от вътрешността на пандиза, показват няколко револвера и купчина мачете и други оръжия с остриета, открити след протеста.

Сандра Родригес Варгас, помощник-комисар за затворническата система на Хондурас, сподели, че нападателите са " премахнали " надзирателите в оборудването към 8 сутринта във вторник и по-късно са отворили портите на прилежащ килиен блок и са почнали да избиват дами там.

Изглежда, че никой от надзирателите не е ранен.

Длъжностни лица описаха убийствата като " терористичен акт ", само че също по този начин признаха, че банди всъщност са управлявали някои елементи на пандиза.

Нападението е най-тежкото сходно в център за задържане на дами в Централна Америка от 2017 г. Тогава девойки в подслон за проблематични младежи в Гватемала подпалиха матраци в символ на митинг против изнасилванията и другото малтретиране в пренаселената институция. Димът и огънят убиха 41 девойки.

Най-лошото затворническо бедствие от един век насам се случи в Хондурас през 2012 година в пандиза в Комаягуа, където 361 пандизчии загинаха при пожар, евентуално породен от кибрит, цигара или различен открит пламък.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР